Saturday, August 12, 2017

Näyttely


Risto Kajon taidenäyttely Hangossa 18- 27.8 Villa Tellinassa: Suljetut ovet - Stängda dörrar - Closed doors

Jyväskyläläisen kuvataiteilijan Risto Kajon parhaat palat Hangossa. Töitä, joita Kajo ei tavallisesti näytä julkisesti, saavat nyt lopultakin ansaitsemansa estradin. Näyttelyssä liikutaan rajoja rikkoen homoerotiikan ja henkilökuvien maailmassa. Risto Kajo avaa keskustelua herättävässä näyttelyssään suljetut ovet niille, jotka ovat valmiita näkemään.

Näyttely saa ensi-iltansa Hangossa perjantaina 18.elokuuta, pride viikonlopun kunniaksi. Hanko Pride järjestetään tänä vuonna toisen kerran, ja Kajon näyttely tulee toimimaan avausnumerona. Taidehallina toimii Hangon vanhin pensionaatti, Villa Tellina.

Vuonna 1880 rakennetussa huvilassa on ruokasali, jossa Riston päänäyttely tulee olemaan. Nykyisin pensionaattina toimivan Villa Tellinan yhdestä huoneesta tulee tämän näyttelyn toinen osio. Suljettuun huoneeseen pääsee ainoastaan kuittaamalla avaimen vastaanotosta. Suljetun huoneen suositusikäraja tulee olemaan 16 vuotta.

Näyttelyn ajat 18-28.8: arkisin 10-16, la-su 8-16

Villa Tellina (Appelgrenintie 1) http://tellina.fi/

Sexologi Satu Söderströmin analyysi näyttelystä:

Risto Kajon taidenäyttely Hangossa riisuu seksuaalisuuden monimuotoisuuden alastomimmilleen. Taideteokset avaavat ovet seksin salattuun maailmaan, jossa häpeän ja halun tasapainoilulla on hiuksen hieno raja.

Nyky yhteiskunnassa pohditaan paljon minkälaisesta seksuaalisuudesta on sopivaa puhua ja mitä sopii ulkopuoliselle maailmalle näyttäväksi. Silti samaan aikaan tietoisuutemme ajaa meitä kokeilemaan seksuaalisesti yhä hurjempia juttuja.

Kajon töissä kiinni sidottu nainen roikkuu katosta, antautuneena nautinnon vietäväksi. Piiskan jäljet takapuolessa, puhuttelevat rajoista ja siitä mitä me olemme nautintoon matkatessa valmiita kokemaan. Onko mies yhtä kuin peniksensä ja minkälaiset ihmiset sitä seksiä oikein harrastavat?

Eroottisella taiteella on tavoitettu ihmisen mieli jo Paleoliittiselta aikakaudelta lähtien ja Antiikin Ateenassa Fallos symbolit koristivat niin katuja, koteja kuin suihkulähteitä. Ihmiset saattoivat syödä astioista jotka oli kuvitettu rakastelukohtauksin ja joinakin kausina Intiassa taide oli niin eroottisesti virittynyttä, että erään Pohjois-Intiassa sijaitsevan temppelin ulkoseinät oli päällystetty kohokuvin, joissa ihmiset rakastelivat kaikissa mahdollisissa asennoissa.

Nykyään tätä seksin monimuotoisuutta voi vielä nähdä Risto Kajon näyttelyssä "Suljetut ovet".

Tässä näyttelyssä avataan ovi tavallisten ihmisten intohimon maailmaan, jossa pääosassa on seksi.

Seksologi,
Satu Söderström

0 comments: